Treceți la conținutul principal

Plictiseală, plictiseală

Dureri de cap, moleșeală, dezinteres, neputință, descurajare...și lista ar putea continua pentru a ne descrie starea în care zăcem uneori fără a vedea luminița de la capătul tunelului. Plictiseală. Ne lipsește motivația de a face chiar și lucruri care știm că ne sunt de folos. Plictiseala, o stare înfricoșătoare nu doar prin ea însăși, ci mai ales prin efectele ei asupra vieții noastre.

Plictiseala se asează în minte și în inimă mai ales atunci când nu ne sunt împlinite dorințele și așteptările. Ce poftă de viață să mai ai atunci când viața ta o ia pe altă cărare decât cea pe care o „luminează”mintea prin dorințele ei? Ce energie și interes să mai avem atunci când planurile noastre se prăbușesc ca un domino la o simplă adiere de vânt? Nu doar plictiseala, ci mânia se înțețește, nervii se întind la maxim, dracii...te apucă la propriu din toate părțile. Și nu e glumă sau o metaforă. De aici o stare de plictis general, de demotivare, de tristețe, de instabilitate emoțională. Nu mai poți ședea într-o stare de liniște, de odihnă sufletească, nu îți mai găsești rostul și prin acela pacea.

Plictiseala apare atunci când nu mai avem capacitatea de a ne concentra mai ales datorită alergăturii minții prin toate coridoarele vieții acesteia. Cu cât ne aleargă mai mult mintea, cu atât ne plictisim mai repede. De aceea Domnul spune: ”Privegheați și vă rugați ca să nu cădeți în ispită!” Privegherea, adică atenția, și rugăciunea, îndeosebi rugăciunea minții (Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul), ne aduc într-o stare de constientizare a vieții, pun capăt dezechilibrelor determinate de stimuli exteriori, ne țin într-o stare de prezență!!! Și nu de o prezență oarecare ci de prezență în prezența lui Dumnezeu! 

De fapt aceasta este plictiseala: o stare de absență! Plictiseala te fură și te poartă acolo unde nu ești de fapt. Plictiseala la serviciu face ca lucrul tău să iasă prost, plictiseala în relația cu familia face ca totul să devină un coșmar, plictiseala în rugăciune face din ea doar o bolboroseală fără niciun rezultat. Un om plictisit este un absent din propria viață. Adeseori visează cum ar trebui să fie viața, refugiindu-se într-o viață imaginară care nici ea nu îi devine un impuls spre lucrare, spre acțiunea de a schimba ceva, pentru că plictiseala aduce lene,  iar lenea aduce dezastrul. 

Antidotul la plictiseală: starea de prezență! A fi prezenți înseamnă a accepta realitatea și nu a ne izola în tărâmurile fabulației.  A fi prezenți înseamnă a trăi viața și nu a o umple cu dorințe. A fi prezent înseamnă a vedea, a auzi, a simți, adică a deveni conștienți de ceea ce trăim. Stare de prezență se adâncește prin gândire, meditație, rugăciune.

Viața este aici, fii și tu aici! În viața ta nu exiști doar TU, există și lumea în care trăiești. Pe aceea nu o poți schimba, te poți schimba însă pe tine și modul în care reacționezi la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Acceptă lumea așa cum este, nu mai nega realitatea, culege din ea ceea ce este mai bun și mai frumos în jurul tău și fă din viața ta o stea,  care să lumineze zâmbind noaptea lumii acesteia!

Viața este un dar al lui Dumnezeu, iar Evanghelia îți descoperă arta de a te bucura neîncetat de viață! Retrage-te în tine, acceptă-te așa cum ești și cheamă pe Dumnezeul Vieții și te va învăța să înțelegi și să trăiești Evanghelia. Fii prezent acolo unde este Domnul, în inima ta!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vă invit la înmormântarea mea

- Bună ziua, domnule preot, mi se adresează telefonic o voce feminină. - Bună ziua, răspund, bănuind deja că am de-a face cu cineva care e foarte impregnat în gândire și abordare de mentalitatea locului. - Sunt doamna Schmidt și aș dori să vă invit la înmormântarea mea, îmi zice cu o deosebită detașare. - Vă mulțumesc de invitație, spun surprins de abordarea femeii care pare foarte împăcată cu evenimentul de care se pregătește. Nu am mai primit niciodată o astfel de invitație, răspund sfios.  - Păi, nu știu exact când va avea loc, însă eu vreau să mă asigur că totul va fi în regulă. - Suferiți de vreo boală?  - Da, am cancer și e posibil ca în trei ani să se agraveze foarte tare. Însă eu vreau să fiu sigură că înmormântarea mea va decurge așa cum îmi doresc. - Și ce vă doriți în mod deosebit? - Eu nu vreau să fie ca în România. Vreau ceva simplu, așa cum este aici, fără circ, îmi spune doamna pe un ton apăsat.
Mi-e greu să o conving acum că o înmormântare ortodoxă nu este un circ, chi…

Vrem spitale, nu catedrale

Roxana striga cât o țineau puterile: „Vrem spitale, nu catedrale”. Se afla în mulțimea înfierbântată și nemulțumită. Se simțea legată atât de strâns de oamenii pe care îi întâlnise pentru prima dată. Împreună cu ei reușea să dea glas unei revolte pe care nu mai putea să o țină sub control. Trăia un amestec de uimire, mâhnire și revoltă că în loc de spitale se construiesc catedrale.

Trecuse curând euforia acelor zile. În inima Roxanei rămase adânc întipărită convingerea că oamenii trebuie să iasă din întunericul în care îi ținea credința. Blama statul că susține activitatea Bisericii și îi considera pe preoți niște înșelați și înșelători, vânzători de vise deșarte.
La puțin timp după demonstrațiile la care participase primi răspuns pozitiv la cererea de angajare pentru un an de zile într-o clinică de psihiatrie din străinătate. Se pregătea să lucreze pentru un an în Germania. Era fericită că va găsi acolo un sistem  made in Germany, în care totul funcționează perfect, unde construcția de…

Spurcata femeie lehuză

„Ne-ai spurcat casa. Nu știai că femeile lehuze nu au voie sa iasă din cameră?” Cam așa au fost și sunt încă întâmpinate proaspetele mămici în unele bordeie. Nașterea de prunci a devenit o spurcăciune,  în timp ce avortul și curvia o modă. Nu degeaba se spune că a înnebunit lumea. Da, a înnebunit lumea care a încetat să mai gândească. Vechea dispută vizavi de necurăția femeii lehuze, proaspătă mămică, sau a femeii aflate în perioada menstruației rămâne în actualitate și constituie pe nedrept un motiv de tulburare.
Dragă proaspătă mămică, îți mulțumesc că te-ai jertfit pe tine ca toată sarcina să decurgă bine. Îți mulțumesc că ai împlinit Cuvântul lui Hristos: „Lăsați copiii să vină la Mine”(Matei 19,14) și pentru tot chinul, nădejdea, rugăciunile, teama, îngrijorarea și toată osteanala care au însoțit  lunile de sarcină și momentul nașterii. Poate că îți faci încă o grijă acum că ești necurată datorită scurgerilor naturale, că nu te poți atinge de nimeni, că nu ai voie să intri în bise…

Preoții sunt niște hoți

„Preoții sunt niște hoți!” Cu aceste cuvinte a luat lumină în Noaptea Învierii un bărbat ca la treizeci de ani, nemulțumit că a trebuit să scoată din buzunar câteva monede să își cumpere candela pe care voia să o ducă acasă. Preotul îl privi în ochii tulburați de mânie și cântă mai departe cu glas de bucurie Hristos a înviat. Nimic nu îi putea fura pacea și bucuria pe care i le dăruia Hristos în clipele acelea. Au trecut anii. Părul părintelui strălucea alb și frumos ca și sufletul său. Se pregătea de Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii, când la ușa din stânga a altarului un om cu inima frântă de durere aștepta să ofere dar de jertfă pentru slujba care tocmai avea să înceapă. Oferi lumânarea, prescura și pomelnicul cu mâinile tremurând și dispăru din nou în mulțimea de oameni îmbrăcați în straie de sărbătoare.
Sfânta Liturghie începu și glasul de rugăciune al părintelui umplea nu doar biserica ci și sufletele oamenilor. La finalul slujbei înălțătoare fiecare credincios se apropie să …

Femeia care își critică bărbatul

„Cu ăsta nu mai ai ce face!”, „E un incapabil, nu mai e ce a fost!”, „M-am săturat să stau în casă cu unul care nu mă bagă în seamă”, „Degeaba îmi bat gura, el tot ce știe face”, „Niciodată nu m-a apreciat”,  „E insuportabil, nu știu ce s-a întâmplat cu el”, „Ăsta nu e în stare de nimic”, „Niciodată nu face ce îi spun” și lista ar putea continua. E o listă plină de afirmații dureroase pe care adesea multe femei le fac la adresa soților lor. 
Sunt nedumerit de acest curent. Încep să caut un răspuns la oameni cu pricepere de sus. Străbat mii de kilometri pentru a ajunge la o cale deschizătoare de noi orizonturi. Întâlnesc un om rânduit de Dumnezeu. Întreb cu grijă ce se întâmplă de peste bărbați curge cu atâtea reproșuri și critici. Unii le merită din plin, deși ele nu fac decât să adâncească criza.  Dar sunt chiar toți atât de nevrednici?
-Femeia care își critică bărbatul pe sine se critică, pentru că la Cununie au devenit amândoi un trup, îmi răspunde părintele și mă aruncă într-o nouă …