Treceți la conținutul principal

Opriți nebunia părinților! Opriți nebunia profesorilor!


„Nu sunt în stare de nimic”. își repeta copilul printre suspinele înăbușite adânc într-un sentiment de deznădejde. „Nu reușesc să mulțumesc pe nimeni. Ce rost mai are totul?”, se întreba adesea Alexandru, covârșit de mulțimea așteptărilor și presiunilor care planau asupra lui.

Cu aceste gânduri nopțile copilului deveneau zile și zilele nopți. Adormea cu greu și se trezea simțindu-și neputința de a face față aceluiași ciclu istovitor, aceleași frici îngrozitoare de a nu deveni încă o dată motiv de rușine pentru părinții lui, de batjocură pentru profesori și colegi. 

Alexandru muncea cât îl țineau puterile firave ale unui copil de 11 ani, aruncat prea devreme în mrejele unei societăți competiționale. Aproape opt ore petrecute la școala axată pe perfomanța acumulării de informații și încă trei-patru ore acasă la teme cu o mamă narcisistă, Alexandru nu mai găsea sensul vieții. Trăia sub teroarea lipsei de pauză, de refugiu, de un suflet care să-l înțeleagă că nu mai poate, că e prea mult.

Marilena, mama lui, nu reușise să-și atingă ambițiile adolescentine. Eșuase sub influența unei relații amoroase care-i umpluse adolescența cu neîmpliniri. Acum voia ca prin Alexandru să se răzbune pe trecutul ei și punea asupra lui presiunea perfomanței absolute. Răbufnea adesea cu jigniri, bătăi, pedepse și crize de isterie la orice scădere a lui Alexandru.

Profesorii o încurajau în această atitudine prin ambiția stupidă de a face din obiectul lor de predare cea mai importantă materie. Ședințele cu părinții în care Alexandru era pus în umbra celor mai buni din clasă deveneau sursa de reîncărcare a răzbunării Marilenei pe copilul tot mai slăbit de puteri, al cărui tată privea indiferent, convins fiind că educația copiilor este treaba femeilor. Astfel și tatăl o încuraja pe Marilena în izbuncnirile ei, dar și în ambiția ei de a avea un copil model precum Iana, vecina ei.

Marius, copilul Ianei, trăia o dramă care avea să-și arate roadele mai târziu. Copil a doi absolvenți de studii superioare, Marius avea să țină ridicat stindardul falsei intelectualități a părinților săi. Însă el nu era bătut și umilit. El era lăudat și încurajat până la extremă să creadă că este cel mai bun din școală. Era ambițios și se hrănea cu gloria și statutul părinților săi „deștepți” și bogați.  Din această pricină Marius ajunsese să îi disprețuiască pe colegi și chiar pe profesori.

Alexandru era însă prietenos, căutând apropierea colegilor. Își dorea măcar un prieten căruia să îi spună ce avea pe suflet, că nu mai vrea să lupte, că nu mai vrea să trăiască pentru tonele de teme care îi împovăraseră atât de mult copilăria, inima, viața, pentru ambițiile stupide ale părinților. Nu mai voia să sufere pentru orgoliul profesorilor care se întreceau între ei prin cantitatea conținuturilor predate, prin numărul de copii olimpici, prin duiumul de teme cu care îi terorizau pe copii, orbiți fiind de sistemul comunist în care ei înșiși fuseseră educați și de lanțurile căruia nu se puteau elibera.

Venise primăvara. Florile își dezvăluiau cu gingășie frumusețea și parfumul cuceritor. Copacii umpleau discret văzduhul de culoare. Natura întreagă se trezea parcă dintr-un coșmar.  Doar coșmarul lui Alexandru nu se mai termina: școală, afterschool, activități, teme, acasă, teme, țipete, înjurături, blesteme, teme. Niciun cuvânt nu îl mai atingea. Era anesteziat de durerea singurătății. Era devastat de tăcerea pe care și-o impunea ca să nu supere pe nimeni. Nu ar fi îndrăznit niciodată să spună părinților sau profesorilor ce îl chinuia, deși petrecea cu ei viața lui, a lui și nu a lor. Și la școală, și acasă era înconjurat de oameni lipsiți de vocație, de tact, de atenție, de inimă.

Mai trecu o noapte nedormită. Spre dimineață adormi cu aceleași bătăi de inimă alerte ca și ritmul lui de viață, cu aceleași lacrimi pe obrajii uscați de griji, cu aceleași gânduri epuizante. După numai câteva minute, Marilena și Radu se treziră speriați. Din camera lui Alexandru se auzeau țipete disperate. Opriți nebunia părinților! Opriți nebunia profesorilor

Veniseră plini de mânie în camera lui. Alexandru dormea. Pe chipul său un zâmbet larg. Reușise în sfârșit să-și strige durerea, să-și ceară dreptatea. Părinții se liniștiseră crezând că are un coșmar, fără să realizeze că acel coșmar era chiar viața lui.


de pr. Iosif-Cristian Rădulescu
Comentarii

  1. Dragi parinti, lasati copiii sa se bucure de copilarie! Nu-i invinovatiti de frustrarile si greselile voastre...
    Copiii-sunt asemeni florilor, trebuie sa creasca si sa se dezvolte frumos,sub "aripa" voastra. Nu trebuie stresati si epuizati înainte de vreme...fiecare vor avea de infruntat la un moment dat greutatile vietii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa ne dea Dumnezeu intelepciunea sibunul simt sa i intelegem pe copii sa le fim alaturi sa i sprijinim si sa nu le distrugem copilaria.Un copil fericit are sanse mai mari sa devina un adult fericit.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Vă invit la înmormântarea mea

- Bună ziua, domnule preot, mi se adresează telefonic o voce feminină. - Bună ziua, răspund, bănuind deja că am de-a face cu cineva care e foarte impregnat în gândire și abordare de mentalitatea locului. - Sunt doamna Schmidt și aș dori să vă invit la înmormântarea mea, îmi zice cu o deosebită detașare. - Vă mulțumesc de invitație, spun surprins de abordarea femeii care pare foarte împăcată cu evenimentul de care se pregătește. Nu am mai primit niciodată o astfel de invitație, răspund sfios.  - Păi, nu știu exact când va avea loc, însă eu vreau să mă asigur că totul va fi în regulă. - Suferiți de vreo boală?  - Da, am cancer și e posibil ca în trei ani să se agraveze foarte tare. Însă eu vreau să fiu sigură că înmormântarea mea va decurge așa cum îmi doresc. - Și ce vă doriți în mod deosebit? - Eu nu vreau să fie ca în România. Vreau ceva simplu, așa cum este aici, fără circ, îmi spune doamna pe un ton apăsat.
Mi-e greu să o conving acum că o înmormântare ortodoxă nu este un circ, chi…

Vrem spitale, nu catedrale

Roxana striga cât o țineau puterile: „Vrem spitale, nu catedrale”. Se afla în mulțimea înfierbântată și nemulțumită. Se simțea legată atât de strâns de oamenii pe care îi întâlnise pentru prima dată. Împreună cu ei reușea să dea glas unei revolte pe care nu mai putea să o țină sub control. Trăia un amestec de uimire, mâhnire și revoltă că în loc de spitale se construiesc catedrale.

Trecuse curând euforia acelor zile. În inima Roxanei rămase adânc întipărită convingerea că oamenii trebuie să iasă din întunericul în care îi ținea credința. Blama statul că susține activitatea Bisericii și îi considera pe preoți niște înșelați și înșelători, vânzători de vise deșarte.
La puțin timp după demonstrațiile la care participase primi răspuns pozitiv la cererea de angajare pentru un an de zile într-o clinică de psihiatrie din străinătate. Se pregătea să lucreze pentru un an în Germania. Era fericită că va găsi acolo un sistem  made in Germany, în care totul funcționează perfect, unde construcția de…

Spurcata femeie lehuză

„Ne-ai spurcat casa. Nu știai că femeile lehuze nu au voie sa iasă din cameră?” Cam așa au fost și sunt încă întâmpinate proaspetele mămici în unele bordeie. Nașterea de prunci a devenit o spurcăciune,  în timp ce avortul și curvia o modă. Nu degeaba se spune că a înnebunit lumea. Da, a înnebunit lumea care a încetat să mai gândească. Vechea dispută vizavi de necurăția femeii lehuze, proaspătă mămică, sau a femeii aflate în perioada menstruației rămâne în actualitate și constituie pe nedrept un motiv de tulburare.
Dragă proaspătă mămică, îți mulțumesc că te-ai jertfit pe tine ca toată sarcina să decurgă bine. Îți mulțumesc că ai împlinit Cuvântul lui Hristos: „Lăsați copiii să vină la Mine”(Matei 19,14) și pentru tot chinul, nădejdea, rugăciunile, teama, îngrijorarea și toată osteanala care au însoțit  lunile de sarcină și momentul nașterii. Poate că îți faci încă o grijă acum că ești necurată datorită scurgerilor naturale, că nu te poți atinge de nimeni, că nu ai voie să intri în bise…

Preoții sunt niște hoți

„Preoții sunt niște hoți!” Cu aceste cuvinte a luat lumină în Noaptea Învierii un bărbat ca la treizeci de ani, nemulțumit că a trebuit să scoată din buzunar câteva monede să își cumpere candela pe care voia să o ducă acasă. Preotul îl privi în ochii tulburați de mânie și cântă mai departe cu glas de bucurie Hristos a înviat. Nimic nu îi putea fura pacea și bucuria pe care i le dăruia Hristos în clipele acelea. Au trecut anii. Părul părintelui strălucea alb și frumos ca și sufletul său. Se pregătea de Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii, când la ușa din stânga a altarului un om cu inima frântă de durere aștepta să ofere dar de jertfă pentru slujba care tocmai avea să înceapă. Oferi lumânarea, prescura și pomelnicul cu mâinile tremurând și dispăru din nou în mulțimea de oameni îmbrăcați în straie de sărbătoare.
Sfânta Liturghie începu și glasul de rugăciune al părintelui umplea nu doar biserica ci și sufletele oamenilor. La finalul slujbei înălțătoare fiecare credincios se apropie să …

Femeia care își critică bărbatul

„Cu ăsta nu mai ai ce face!”, „E un incapabil, nu mai e ce a fost!”, „M-am săturat să stau în casă cu unul care nu mă bagă în seamă”, „Degeaba îmi bat gura, el tot ce știe face”, „Niciodată nu m-a apreciat”,  „E insuportabil, nu știu ce s-a întâmplat cu el”, „Ăsta nu e în stare de nimic”, „Niciodată nu face ce îi spun” și lista ar putea continua. E o listă plină de afirmații dureroase pe care adesea multe femei le fac la adresa soților lor. 
Sunt nedumerit de acest curent. Încep să caut un răspuns la oameni cu pricepere de sus. Străbat mii de kilometri pentru a ajunge la o cale deschizătoare de noi orizonturi. Întâlnesc un om rânduit de Dumnezeu. Întreb cu grijă ce se întâmplă de peste bărbați curge cu atâtea reproșuri și critici. Unii le merită din plin, deși ele nu fac decât să adâncească criza.  Dar sunt chiar toți atât de nevrednici?
-Femeia care își critică bărbatul pe sine se critică, pentru că la Cununie au devenit amândoi un trup, îmi răspunde părintele și mă aruncă într-o nouă …