Treceți la conținutul principal

Du-te la mamă-ta!



- Arlechinno, tu nu vezi ce fac? Nu ai atâta minte să înțelegi că sunt ocupat? Nu pentru voi muncesc și mă zbat? Du-te la mamă-ta!, îl repezi tatăl pe Alexandru.

Arlechinno, așa cum îl poreclea tatăl, își plecă privirea în jos și se așeză ascultător în colțul cu jucării. Mama era prinsă în treburile gospodărești, iar el nu voia să o deranjeze. Tatăl venise de două ore de la lucru, însă confunda camera de zi cu biroul de serviciu plin de bilețelele pe care erau scrise o mulțime de sarcini de lucru. Luase bilețelele în mintea lui și acum încerca să se scape de ele, fără să își dea seama că încerca să se scape și de Arlechinno. 

Arlechinno se refugiase tăcut în colțul în care se afla un trenuleț și începu să se joace. Și-ar fi dorit să poată urca în acel tren și să se ducă departe de părinți ca să nu le mai fie o povară. Se privea pe sine ca pe un cerșetor, mereu încercând să îi determine pe cei dragi să arunce o privire în inima lui însetoșată de iubire. Începu să viseze că pleacă cu trenul într-o poieniță cu copaci veseli și flori de toate culorile, unde păsările cântă ca în rai și tac smerit atunci când el începe să își plângă durerea copilului care nu simțea căldura brațelor părintești ale tatălui său.

”Pe copil și pe soție doar în somn să îi pupi și atunci doar cu măsură” auzea adesea copilul din gura unui tată avid după recunoașterea meritelor sale, antrenat în competiția pe care boala slavei deșarte o declanșează înlăuntrul omului.  Arlechinno și-ar fi dorit chiar și numai o  jumătate de oră pe săptămână în care să poată să îl țină pe tatăl său de mână la o plimbare prin parc, dacă mai mult nu se putea. Măcar acum îl doisprezecelea ceas, îi trecea prin minte lui copilului, asociindu-și vârsta cu această expresie. 

Arlechinno se ostenea continuu să fie vesel ca un actor dăruit cu un mare talent artistic.  Se gândea că dacă va fi mereu vesel va putea însenina chipul îmbufnat al tatălui  continuu nemulțumit că nu îi merg lucrurile așa cum le planifica. Și chiar dacă nu vedea niciun rod, Arlechinno nu deznădăjduia. Își înnoia puterile lăuntrice visând la ziua cea fericită și impresiona prin puterea de a lua de la capăt același efort de a face inima tatălui său să fuzioneze  cu a lui într-o frumoasă armonie. Căuta pacea cu orice preț și cu cât o căuta mai mult cu atât se confrunta cu întrebări mult prea chinuitoare pentru mintea unui copil de doar doisprezece ani.

Tatăl său, Ludovic, trăise o dramă asemănătoare în copilăria sa.  Bunicul lui Arlechinno, Străinu´, așa cum era poreclit în sat, nu avea însă nicio ambiție. Singura lui prezență în viața familiei era noaptea și aceea tulburătoare datorită prea multor pahare de vin îndesate într-un trup firav. Ludovic se lupta inconștient să demonstreze tatălui său că e un om de valoare și își propusese să ajungă șeful companiei cu orice preț. Căuta fără să își dea seama să se răzbune pe indiferența și răceala tatălui său prin succese nenumărate menite să compenseze umilințele îndurate de el în copilărie.

Ludovic însă era orbit de aceste ambiții și nu vedea că repetă aceleași greșeli pe care le detesta la tatăl său. Se comporta la fel. Îl făcea pe Arlechinno să se simtă vinovat pentru insuccesele sale, îi reproșa continuu că pentru el se ostenește atât, că nu îi înțelege și apreciază alergăturile. „Du-te la mamă-ta” era expresia nelipsită din viața copilului care încerca să fie înțelegător și să îndepărteze gândurile dureroase, luând apărarea tatălui său.

- Îmi pare rău, diagnosticul este definitiv confirmat. E vorba de o metastază extinsă care avansează rapid. În maxim două luni va atinge apogeul, îi comunică doctorul lui Ludovic.

Ludovic își văzu în acea clipă viața ca un templu impresionant căruia îi tremurau puternic pilonii de susținere. O senzație de rău și de neputință îi ajunse până în vârful degetelor de la picioare. Nu mai era nimic de făcut. 
- Nu e drept, Dumnezeule! De ce acum? De ce eu? Ce va fi cu copilul și soția mea? striga Ludovic privind cerul care se înnoură cu rapiditate, sporindu-i deznădejdea.

Acum știa că are copil și soție și realiză că într-adevăr în adâncul inimii lui niciodată nu a fost de fapt nimic mai important decât ei. Se pierduse însă prin prin prea multele dorințe personale, prin prea multele sarcini luate de bunăvoie, prin rănile sufletești nevindecate, printre resentimentele față de Străinu´.

Arlechinno privea uimit lacrimile tatălui său și era copleșit de căldura îmbrățișării lui. Nu scotea niciun cuvânt. Era fericit pentru că chiar acum în al doisprezecelea ceas, tatăl său i-a împlinit dorința de a se întoarce cu fața către el. Copilul nu știa ce se întâmplă. Se desfăta de dragostea care se revărsa necontenit în îmbrățișările așteptate de atâta vreme.

A venit însă și ziua în care Ludovic plecă spre o lume nouă împăcat cu ceilalți și cu el însuși. „Du-te la mamă-ta” răsuna ca un ecou în sufletul adolescentului care ar fi vrut cu orice preț să dea timpul înapoi.  Alexandru se întoarse către mama lui, o îmbrățișă și îi șopti:

- Mami, de acum o să îl ascult și mai mult pe tata.


de pr. Iosif-Cristian Rădulescu


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vrem spitale, nu catedrale

Roxana striga cât o țineau puterile: „Vrem spitale, nu catedrale”. Se afla în mulțimea înfierbântată și nemulțumită. Se simțea legată atât de strâns de oamenii pe care îi întâlnise pentru prima dată. Împreună cu ei reușea să dea glas unei revolte pe care nu mai putea să o țină sub control. Trăia un amestec de uimire, mâhnire și revoltă că în loc de spitale se construiesc catedrale. Trecuse curând euforia acelor zile. În inima Roxanei rămase adânc întipărită convingerea că oamenii trebuie să iasă din întunericul în care îi ținea credința. Blama statul că susține activitatea Bisericii și îi considera pe preoți niște înșelați și înșelători, vânzători de vise deșarte. La puțin timp după demonstrațiile la care participase primi răspuns pozitiv la cererea de angajare pentru un an de zile într-o clinică de psihiatrie din străinătate. Se pregătea să lucreze pentru un an în Germania. Era fericită că va găsi acolo un sistem  made in Germany , în care totul funcționează perfect, unde

În căutarea sufletului pereche?

  Melania vrea să se despartă de soțul ei. S-a căsătorit cu el la insistența părințior. Relația a început și a continuat prost. Acum ea dorește  să trăiască fără jigniri, fără certuri, fără învinuiri. Pur și simplu nu mai suportă atmosfera tensionată de acasă. Are un copil dintr-o relație atenrioară. Îl iubește enorm și ar face orice pentru el. Soțul ei face permanent reproșuri copilului pentru orice cadou pe care i-l dăruirește. Dureros și pentru copil și pentru mamă. Pentru soțul ei însă o normalitate. În astfel de reproșuri l-au crescut și părinții lui. Pentru tot ce i-au dat i-au scos ochii. Melania s-a hotărât să pornească din nou în căutarea sufletului pereche. Cei mai mulți oameni vor să găsească sufletul pereche cu care să își împartă viața. E firesc. Așa a zis Domnul: „Nu este bine să fie omul singur pe pământ.” (Facere 2,18) Relația dintre un bărbat și o femeie este așadar o rânduială a firii, un dar de la Dumnezeu. Mulți își doresc acest dar și pornesc în căutarea persoane
  Darul Sfântului Nicolae - Da. Am cancer.  Sun ă aiurea, dar aceasta este realitatea. Nu am ce să mai fac decât să mă rog lui Dumnezeu să îmi dea puterea să duc boala aceasta până la capăt, spune cu resemnare Luca. Luca a aflat de boală cu câteva săptămâni în urmă. Este o formă inoperabilă. I s-au mai dat patru luni de trăit, dacă nu se întâmplă vreo minune. -           Știți, părinte, când am aflat despre boală am avut un șoc. Am intrat în prima biserică pe care am văzut-o după ce am ieșit din spital. Era chiar în curtea spitalului. Și L-am privit pe Hristos în ochi, dar nu am avut puterea să îi cer să mă vindece, pentru că am știut că pentru păcatele mele sufăr acestea. Am plâns cum nu am plâns niciodată înainte icoanei Sale, dar vindecare nu i-am cerut. Nu am avut curajul. I-am spus doar să facă cum știe El că este mai bine pentru mine. Luca nu a avut această sensibilitate mereu. A pierdut-o când s-a pierdut cu sufletul într-o viață care nu se ridica la înălțimea frumuseț

Te-ai căutat pe tine însuți

Dorian privea picturile înmărmurite ale bătrânei biserici. Ca o multicenteneră biserica priveghea tăcută și încărcată de mireasma biruinței peste vremuri. Adunase în ea toate trăirile oamenilor care i-au călcat pragul pentru a-și destăinui acolo adâncul inimii. Și Dorian bătuse cale îndelungată pentru a ajunge aici. Aflase de părintele Gherasim, duhovnic vestit, și își puse nădejdea în el că avea să îl scoată din tumultul gândurilor care-l dezbinau lăuntric. Aștepta nerăbdător în universul plin de înțelesurile tăinuite pe chipurile sfinților zugrăviți pe pereții bisericii. Așteptarea se prelungise. I se spusese că părintele va veni negreșit, dar să aibă răbdare. Tocmai cu răbdarea nu stătea bine Dorian. Voia totul repede ca mulți dintre oamenii goniți fără răgaz spre moarte de timpurile sufocate de treburi. Ceasurile treceau cu greutate și Dorian intrase deja într-o neliniște răscolitoare. Privea liniștea angelică a sfinților ce stătea în deplin contrast cu forfota de gândur

Crăciunul a trecut deja

Nika se așează la un colt de stradă unde soarele își odihnește razele blânde. Oamenii se grăbesc să facă ultimele cumpărături pentru că mâine e Crăciunul. Ochii mari ai Nikăi scăldați de jocul razelor de soare devine un ecran de proiecție pentru filmul mut al mulțimii grăbite ce forfotește fără încetare. Amețită de atâta vânzoleală, dar odihnită de alintul dulce al soarelui, Nika pornește spre casa unde nu o așteaptă nimeni. Nici Moș Crăciun nu va poposi la ea acasă nici măcar să-și tragă răsuflarea. Nika își așează căciula învechită cu moțul răsfirat și își încheie nasturii hainei grele care atârnă pe trupul ei firav îngreunându-i mersul. -           Nu-i cam grea haina aceea pentru tine? o întreabă un trecător. -           Nu. E tocmai bună, răspunde Nika. Mă ajută să merg încet, căci și așa nu am unde să mă grăbesc. Așa este. Mersul domol o bucură pentru că o face spectatoare la o lume îmbrâncită continuu de gânduri, de planuri, de dorințe fără rost, o lume din care nu ar