Treceți la conținutul principal

Rușine de România


- Bună ziua. Sunt Maria Popescu și aș dori o programare la doamna doctor Müller.
- Cum vă numiți? Nu am înțeles, răspunse pe un ton respingător asistenta.
Maria îi repetă foarte clar  de două ori numele și îl silabisi ca asistenta să înceteze a se mai preface că nu înțelege.
- Ce problemă aveți? întrebă asistenta pe același ton.
- Am dureri de spate și aș dori un consult la doamna doctor.
- Mergeți direct la chirurgie, sfătui prompt asistenta sătulă deja de cele 2 minute de conversație.
- Aș prefera să fiu sfătuită de doctorul meu de familie și nu de dumneavoastră, dacă nu cer prea mult, rosti hotărât Maria.
- Bine, veniți astăzi. Însă veți avea mult de așteptat, îngână asistenta și trânti telefonul cu o crasă lipsă de finețe.

Maria trăise în mai multe țări. Acum locuia în Germania de patru ani. Era obișnuită cu astfel de situații și reacționa extrem de calm și hotărât. Trecuse prin experiențe mai dure atunci când își menționa numele și țara de origine. După aspect ai fi jurat că este nemțoaică get-beget. În realitate era o româncă autentică și cu o atitudine demnă de toată admirația.

- Eu nu știu cum poți trăi atât de insensibilă, îi mărturisi Bianca, prietena ei cea mai bună care venise să o viziteze. Eu nu rezist nici la cea mai mică aluzie jignitoare la adresa naționalității mele. Mă paralizează rușinea.

- Nu este insensibilitate, Bianca. Conștientizarea și asumarea identității este cel mai bun scut de apărare în fața unor astfel de situații. La început reacționam și eu ca tine, însă curând mi-am dat seama că nu sunt suficient de ancorată în identitatea pe care o am. Am stat și m-am gândit la tot ceea ce mă definește și am realizat că tot ceea ce sunt și pot datorez României. Voi fi veșnic recunoscătoare țării mele pentru tot ce mi-a dăruit și acționez cu demnitate în baza a tot ce am învățat acolo. Aici mulți oameni se împiedică de stereotipuri, preferând prejudecățile care îi pun în avantaj și încercând să se elibereze de prejudecățile care îi incomodează când vine vorba de propriile plăceri și ambiții.

- Nu începe iar cu teoriile acestea, spuse plictisită Bianca.

- Nu, nu e o teorie. Este realitatea pe care o observ. De când am învățat că nu are niciun rost să stai cu ochii în pământ în fața celor care îți detestă originea și țara, pe care nici măcar nu o cunosc, am început să mă bucur mai mult de viața mea. Nu am motive să mă port de parcă mi s-ar reproșa continuu că am ajuns într-un loc greșit. Știu foarte bine cine sunt, ce pot și care îmi este rostul aici. Am ajuns să fiu atentă la acest spectacol al neputinței umane și să mă gândesc uneori dacă pot ajuta cu ceva.

- Nu ai cu ce să ajuți. Aceasta va fi soarta noastră până vom muri, adăugă Bianca resemnată.

- Bianca, tu mă cunoști foarte bine. Știi că eu nu sunt o fatalistă. Destinul e în mâinile noastre. Nu are rost să stai și să aștepți dragostea sau respectul unor oameni care se agață de prejudecăți ca să te țină la distanță sau ca să își proiecteze propriile frustrări asupra ta. Este mai ușor să îndepărtezi un om decât să te porți frumos cu el. Am înțeles acest lucru și m-am vindecat de boala așteptărilor. Învăț ceea ce am de învățat de la fiecare om, fie că e bun sau rău cu mine.

Bianca reflecta. Și-ar fi dorit și ea limpezimea minții Mariei. Și-ar fi dorit curajul de a-și înfrunta sentimentul de rușine ce o cuprindea atunci când intra în relație cu străinii cărora trebuia să le spună că vine din România. Era obișnuită să îi vadă pe străini ca pe niște zei, iar pe ea însăși ca pe o cenușăreasă care aștepta zâna cea bună să o scoată la lumina frumuseții ascunse dincolo de hainele ponosite.

- Și atunci de ce eu mă simt mereu rușinată de faptul că vin din România?

- Bianca, nu îi lăsa pe alții să gândească în locul tău. Ce este România pentru tine? Este locul în care te-ai născut? Este pământul care te-a hrănit? E cerul pe care l-ai umplut cu râsetele de copil? E glia pe care ai udat-o cu lacrimile tale? Sunt părinții de care ți-e dor? Sunt morții așezați tăcut în țărâna ei? Sunt glasurile celor care te-au însoțit pe drumul devenirii tale? Sunt mâinile întinse care te-au ridicat și povățuit spre chemarea ta?

- Cred că totul la un loc, răspunse Bianca cu inima domoală.

- Pentru cei care nu au trăit în România ea nu este decât ce se spune despre ea. Eu am încetat de mult să mă rușinez de o imagine pe care alții o propagă despre noi. Sunt mândră că vin din România, pentru că România este pentru mine viața pe care am primit-o acolo cu toate darurile, binecuvântările și suferințele ei. 

- Hai, să mergem la o plimbare și mai vorbim. Mă tulbură această discuție între patru pereți, insistă Bianca.

Maria și Bianca se pregătiră de plecare și urcară în lift. În lift urcă și un vecin.

- Dumneavoastră sunteți noua vecină din România. Incredibil câtă corupție este la dumneavoastră în țară, spuse cu aroganță și falsă îngrijorare vecinul.

Bianca roși de rușine. Maria însă răspunse prompt:

- Da, este multă corupție, ca de altfel și în alte țări. Dar știați că România este cu mai mult decât atât? Dumneavoastră ați fost vreodată în România?
- Nu, nu am fost niciodată, admise cu jumătate de gură vecinul.
- Vă invit eu cu drag când se ivește ocazia, ca să vedeți și ceea ce nu se vede la televizor, adăugă pe un ton extrem de vioi Maria.

Discuția se opri brusc pentru că liftul ajunse la destinație, spre ușurarea vecinului, căruia Maria îi spuse cu zâmbetul pe buze:
- Vă doresc o zi la fel de frumoasă ca și țara mea, România!
- Maria, jos pălăria! zise Bianca extrem de încântată. Te admir!

Maria și Bianca porniră bucuroase să savureze plimbarea și bucuria de a fi.

Comentarii

  1. Nu am crezut niciodată în chestii online, dar căutam cu disperare o soluție pentru a rămâne însărcinată pentru soțul meu, după ce doctorul meu mi-a spus că nu pot rămâne însărcinată, am fost îndrumată la Dr,dawn acuna de cea mai bună prietenă a mea care lucrează în același cabinet. cu mine i-am explicat totul Dr. Dawn acuna si ea mi-a promis ca ma va ajuta si mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut totul perfect apoi am fost la spital dupa 3 saptamani si spre surprinderea mea doctorul mi-a spus ca sunt insarcinata in 1 saptamana pana acum. ai o fetiță frumoasă, totul datorită Dr. Dawn acuna, contactează-o dacă ai dificultăți,
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.
    *Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    *Dacă vrei vrajă de noroc.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    Si etc
    Este persoana perfectă care să te ajute să ai încredere în mine. Contactați-o Whatsapp: +2348032246310
    E-mail { dawnacuna314@gmail.com }

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Vrem spitale, nu catedrale

Roxana striga cât o țineau puterile: „Vrem spitale, nu catedrale”. Se afla în mulțimea înfierbântată și nemulțumită. Se simțea legată atât de strâns de oamenii pe care îi întâlnise pentru prima dată. Împreună cu ei reușea să dea glas unei revolte pe care nu mai putea să o țină sub control. Trăia un amestec de uimire, mâhnire și revoltă că în loc de spitale se construiesc catedrale. Trecuse curând euforia acelor zile. În inima Roxanei rămase adânc întipărită convingerea că oamenii trebuie să iasă din întunericul în care îi ținea credința. Blama statul că susține activitatea Bisericii și îi considera pe preoți niște înșelați și înșelători, vânzători de vise deșarte. La puțin timp după demonstrațiile la care participase primi răspuns pozitiv la cererea de angajare pentru un an de zile într-o clinică de psihiatrie din străinătate. Se pregătea să lucreze pentru un an în Germania. Era fericită că va găsi acolo un sistem  made in Germany , în care totul funcționează perfect, unde

În căutarea sufletului pereche?

  Melania vrea să se despartă de soțul ei. S-a căsătorit cu el la insistența părințior. Relația a început și a continuat prost. Acum ea dorește  să trăiască fără jigniri, fără certuri, fără învinuiri. Pur și simplu nu mai suportă atmosfera tensionată de acasă. Are un copil dintr-o relație atenrioară. Îl iubește enorm și ar face orice pentru el. Soțul ei face permanent reproșuri copilului pentru orice cadou pe care i-l dăruirește. Dureros și pentru copil și pentru mamă. Pentru soțul ei însă o normalitate. În astfel de reproșuri l-au crescut și părinții lui. Pentru tot ce i-au dat i-au scos ochii. Melania s-a hotărât să pornească din nou în căutarea sufletului pereche. Cei mai mulți oameni vor să găsească sufletul pereche cu care să își împartă viața. E firesc. Așa a zis Domnul: „Nu este bine să fie omul singur pe pământ.” (Facere 2,18) Relația dintre un bărbat și o femeie este așadar o rânduială a firii, un dar de la Dumnezeu. Mulți își doresc acest dar și pornesc în căutarea persoane
  Darul Sfântului Nicolae - Da. Am cancer.  Sun ă aiurea, dar aceasta este realitatea. Nu am ce să mai fac decât să mă rog lui Dumnezeu să îmi dea puterea să duc boala aceasta până la capăt, spune cu resemnare Luca. Luca a aflat de boală cu câteva săptămâni în urmă. Este o formă inoperabilă. I s-au mai dat patru luni de trăit, dacă nu se întâmplă vreo minune. -           Știți, părinte, când am aflat despre boală am avut un șoc. Am intrat în prima biserică pe care am văzut-o după ce am ieșit din spital. Era chiar în curtea spitalului. Și L-am privit pe Hristos în ochi, dar nu am avut puterea să îi cer să mă vindece, pentru că am știut că pentru păcatele mele sufăr acestea. Am plâns cum nu am plâns niciodată înainte icoanei Sale, dar vindecare nu i-am cerut. Nu am avut curajul. I-am spus doar să facă cum știe El că este mai bine pentru mine. Luca nu a avut această sensibilitate mereu. A pierdut-o când s-a pierdut cu sufletul într-o viață care nu se ridica la înălțimea frumuseț

Te-ai căutat pe tine însuți

Dorian privea picturile înmărmurite ale bătrânei biserici. Ca o multicenteneră biserica priveghea tăcută și încărcată de mireasma biruinței peste vremuri. Adunase în ea toate trăirile oamenilor care i-au călcat pragul pentru a-și destăinui acolo adâncul inimii. Și Dorian bătuse cale îndelungată pentru a ajunge aici. Aflase de părintele Gherasim, duhovnic vestit, și își puse nădejdea în el că avea să îl scoată din tumultul gândurilor care-l dezbinau lăuntric. Aștepta nerăbdător în universul plin de înțelesurile tăinuite pe chipurile sfinților zugrăviți pe pereții bisericii. Așteptarea se prelungise. I se spusese că părintele va veni negreșit, dar să aibă răbdare. Tocmai cu răbdarea nu stătea bine Dorian. Voia totul repede ca mulți dintre oamenii goniți fără răgaz spre moarte de timpurile sufocate de treburi. Ceasurile treceau cu greutate și Dorian intrase deja într-o neliniște răscolitoare. Privea liniștea angelică a sfinților ce stătea în deplin contrast cu forfota de gândur

Crăciunul a trecut deja

Nika se așează la un colt de stradă unde soarele își odihnește razele blânde. Oamenii se grăbesc să facă ultimele cumpărături pentru că mâine e Crăciunul. Ochii mari ai Nikăi scăldați de jocul razelor de soare devine un ecran de proiecție pentru filmul mut al mulțimii grăbite ce forfotește fără încetare. Amețită de atâta vânzoleală, dar odihnită de alintul dulce al soarelui, Nika pornește spre casa unde nu o așteaptă nimeni. Nici Moș Crăciun nu va poposi la ea acasă nici măcar să-și tragă răsuflarea. Nika își așează căciula învechită cu moțul răsfirat și își încheie nasturii hainei grele care atârnă pe trupul ei firav îngreunându-i mersul. -           Nu-i cam grea haina aceea pentru tine? o întreabă un trecător. -           Nu. E tocmai bună, răspunde Nika. Mă ajută să merg încet, căci și așa nu am unde să mă grăbesc. Așa este. Mersul domol o bucură pentru că o face spectatoare la o lume îmbrâncită continuu de gânduri, de planuri, de dorințe fără rost, o lume din care nu ar