Treceți la conținutul principal

Mi-e dor să fiu iubită


- Îmi place foarte mult freza ta nouă, o complimentă Laura pe Dragostina.
- Da, este singurul lucru pe care îl mai
pot schimba în viața mea, îngână Dragostina.

Laura o privi atent. Chipul Dragostinei trăda nopțile nedormite, lacrimile discrete, frământările nerostite. 

- Hai, să mergem la un ceai care să ne încălzească, zise Laura zgribulită de frig.
- Mai degrabă mi-ai da ceva care să îmi încălzească sufletul, rosti Dragostina pierdută în gânduri.

Intrară într-o ceainărie cochetă cu o ambianță încărcată de arome de ceai proaspăt. Se așezară într-un colț retras și depănară amintiri comune. Pe fața Dragostinei reapăru zâmbetul copilului de odinioară. Era bucuroasă că amintirile frumoase stăteau cuminți în adâncul ei și se lăsau acum scoase de pe rafturile copilăriei pentru a fi readuse în atenția inimii. Hohotea de bucurie trecând cu mintea printre acele momente de fericire pe care le împărtășise cu cea mai bună prietenă a ei, Laura.

- Tu ești tot ce mi-a mai rămas din copilărie, mărturisi Dragostina.
- Și tu la fel. Dar aș vrea să nu îți pierzi forța cu care mi-ai umplut totdeauna sufletul de bucurie. Hai spune-mi ce ai pe inimă.

Dragostina se cufundă iarăși în prezentul dureros. Avea sufletul atât de încărcat. Se simțea ca un copil care trebuie să poarte problemele celor mari, deși trecuse bine de treizeci de ani. Se căsătorise cu Andrei de cincisprezece ani, însă căsnicia lor ajunsese într-un punct critic.

- Am obosit. Doar atât, oftă Dragostina.
- De fericire nu obosim niciodată, adăugă Laura. Hai, varsă-ți necazul.

Dragostina îi povesti că a obosit să se considere vinovată pentru tot ceea ce se întâmplă cu Andrei. Nu îi lipsea nimic material. Avea tot ce își poate dori un om normal pe plan material. Dar sufletul ei înghețase în bătaia vânturilor friguroase ale neatenției lui Andrei.

- Înțeleg că nu este ușor nici pentru el. Dar nu înțeleg de ce ține să mă facă pe mine vinovată pentru toate? murmură Dragostina. Îmi dau seama că are o problemă, că nici el nu mai poate duce zăduful zilei. Și totuși ne-am promis unul altuia că vom fi împreună la bine și la greu. Iar eu sunt aici în acest prezent, fără să alerg în trecut sau viitor.

Aceasta era durerea cea mai mare a Dragostinei. Andrei venea acasă împovărat cu tulburarea eșecurilor sale și, pentru că îi era greu să-și asume responsabilitatea pentru ele, o considera pe Dragostina cauza tuturor insuceselor lui. Arunca cu vorbe ca și cu niște săgeți otrăvitoare.

- Am obosit să fiu rănită. Mi-e dor să fiu iubită. Vreau să mă simt din nou un om prețuit de cel pe care îl prețuiesc și cu care îmi împărtășesc darul cel mai scump pe care mi l-a dat Dumnezeu, viața mea, destănui Dragostina. Știu că trece prin momente dificile, dar nu știu cum să îl mai ajut. Mă simt din ce în ce mai neputincioasă și vinovată că nu știu ce să fac. Văd că reproșurile rănesc puternic relația dintre noi.
- E firesc să simți nevoia de dragoste, răspunse Laura. Și e firesc să te întrebi cum poți să îl ajuți. Sunteți de atâta vreme împreună și trebuie să luptați pentru familia voastră. Orice familie are momentele ei de criză. Însă va trebui să înveți să te întărești. Să nu te mai identifici nici cu gândurile acestea și nici cu vorbele lui de reproș. Noi nu suntem gândurile pe care le gândim, suntem cu mult mai mult. 
- Da, m-am gândit și eu la acest lucru. E logic pentru mine. Gândurile mele sunt atât de schimbătoare. Sufletul meu e cu mult mai mult decât gândurile. Le dau adesea Domnului prin rugăciune. Dar reproșurile lui ating adâncul meu și îl rănesc.
- Pentru că te identifici cu ceea ce spune, Dragostina. Avem și minte, nu doar inimă. Nu crede că tot ce spune el este adevărat. Învață să discerni.
- Cred că aici e problema. Pun la suflet tot ceea ce spune și mă încred în aceste cuvinte dureroase atât de mult încât simt că nu mai valorez nimic.
- Discernământul este o mare virute, Dragostina. Învață să înțelegi adevărata cauza acestui bombardament cu reproșuri. Adesea omul care face mulțime de reproșuri este omul care nu se simte bine cu el însuși, cu ceea ce a făcut sau face sau chiar omul care încă nu s-a împăcat cu cei care l-au rănit profund.

- Așa e. El încă nu și-a iertat părinții pentru neputințele și lipsurile lor. Este atent doar la ceea ce nu au făcut părinții pentru el. Uită cu ușurință binele primit și ține minte vreme îndelungată răul suferit. Da, cred că de aici îi vine tulburarea și prin ea multe eșecuri pe care le trăiește. Voi fi mai atentă la acest lucru și  nu voi mai lua reproșurile lui ca fiind cuvinte de adevăr.

Laura văzu cum Dragostina răsuflă ușurată. Găsise o cale să-l ajute pe Andrei. Aflase din nou putere să lupte pentru omul pe care îl iubea cu ardoare. 

- M-ai umplut de bucurie, Laura. Ai deschis un colț de fericire în inima mea. Ai adus lumină. Mi-ai înnoit puterile ca să le pun din nou în slujirea omului pe care-l iubesc. 
Laura o îmbrățisă.
- Pentru aceasta există prietenii, nu? 
- Așa este. Un om care nu te învață lucruri bune nu poate fi niciodată un prieten. 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vrem spitale, nu catedrale

Roxana striga cât o țineau puterile: „Vrem spitale, nu catedrale”. Se afla în mulțimea înfierbântată și nemulțumită. Se simțea legată atât de strâns de oamenii pe care îi întâlnise pentru prima dată. Împreună cu ei reușea să dea glas unei revolte pe care nu mai putea să o țină sub control. Trăia un amestec de uimire, mâhnire și revoltă că în loc de spitale se construiesc catedrale. Trecuse curând euforia acelor zile. În inima Roxanei rămase adânc întipărită convingerea că oamenii trebuie să iasă din întunericul în care îi ținea credința. Blama statul că susține activitatea Bisericii și îi considera pe preoți niște înșelați și înșelători, vânzători de vise deșarte. La puțin timp după demonstrațiile la care participase primi răspuns pozitiv la cererea de angajare pentru un an de zile într-o clinică de psihiatrie din străinătate. Se pregătea să lucreze pentru un an în Germania. Era fericită că va găsi acolo un sistem  made in Germany , în care totul funcționează perfect, unde

În căutarea sufletului pereche?

  Melania vrea să se despartă de soțul ei. S-a căsătorit cu el la insistența părințior. Relația a început și a continuat prost. Acum ea dorește  să trăiască fără jigniri, fără certuri, fără învinuiri. Pur și simplu nu mai suportă atmosfera tensionată de acasă. Are un copil dintr-o relație atenrioară. Îl iubește enorm și ar face orice pentru el. Soțul ei face permanent reproșuri copilului pentru orice cadou pe care i-l dăruirește. Dureros și pentru copil și pentru mamă. Pentru soțul ei însă o normalitate. În astfel de reproșuri l-au crescut și părinții lui. Pentru tot ce i-au dat i-au scos ochii. Melania s-a hotărât să pornească din nou în căutarea sufletului pereche. Cei mai mulți oameni vor să găsească sufletul pereche cu care să își împartă viața. E firesc. Așa a zis Domnul: „Nu este bine să fie omul singur pe pământ.” (Facere 2,18) Relația dintre un bărbat și o femeie este așadar o rânduială a firii, un dar de la Dumnezeu. Mulți își doresc acest dar și pornesc în căutarea persoane
  Darul Sfântului Nicolae - Da. Am cancer.  Sun ă aiurea, dar aceasta este realitatea. Nu am ce să mai fac decât să mă rog lui Dumnezeu să îmi dea puterea să duc boala aceasta până la capăt, spune cu resemnare Luca. Luca a aflat de boală cu câteva săptămâni în urmă. Este o formă inoperabilă. I s-au mai dat patru luni de trăit, dacă nu se întâmplă vreo minune. -           Știți, părinte, când am aflat despre boală am avut un șoc. Am intrat în prima biserică pe care am văzut-o după ce am ieșit din spital. Era chiar în curtea spitalului. Și L-am privit pe Hristos în ochi, dar nu am avut puterea să îi cer să mă vindece, pentru că am știut că pentru păcatele mele sufăr acestea. Am plâns cum nu am plâns niciodată înainte icoanei Sale, dar vindecare nu i-am cerut. Nu am avut curajul. I-am spus doar să facă cum știe El că este mai bine pentru mine. Luca nu a avut această sensibilitate mereu. A pierdut-o când s-a pierdut cu sufletul într-o viață care nu se ridica la înălțimea frumuseț

Crăciunul a trecut deja

Nika se așează la un colt de stradă unde soarele își odihnește razele blânde. Oamenii se grăbesc să facă ultimele cumpărături pentru că mâine e Crăciunul. Ochii mari ai Nikăi scăldați de jocul razelor de soare devine un ecran de proiecție pentru filmul mut al mulțimii grăbite ce forfotește fără încetare. Amețită de atâta vânzoleală, dar odihnită de alintul dulce al soarelui, Nika pornește spre casa unde nu o așteaptă nimeni. Nici Moș Crăciun nu va poposi la ea acasă nici măcar să-și tragă răsuflarea. Nika își așează căciula învechită cu moțul răsfirat și își încheie nasturii hainei grele care atârnă pe trupul ei firav îngreunându-i mersul. -           Nu-i cam grea haina aceea pentru tine? o întreabă un trecător. -           Nu. E tocmai bună, răspunde Nika. Mă ajută să merg încet, căci și așa nu am unde să mă grăbesc. Așa este. Mersul domol o bucură pentru că o face spectatoare la o lume îmbrâncită continuu de gânduri, de planuri, de dorințe fără rost, o lume din care nu ar

Te-ai căutat pe tine însuți

Dorian privea picturile înmărmurite ale bătrânei biserici. Ca o multicenteneră biserica priveghea tăcută și încărcată de mireasma biruinței peste vremuri. Adunase în ea toate trăirile oamenilor care i-au călcat pragul pentru a-și destăinui acolo adâncul inimii. Și Dorian bătuse cale îndelungată pentru a ajunge aici. Aflase de părintele Gherasim, duhovnic vestit, și își puse nădejdea în el că avea să îl scoată din tumultul gândurilor care-l dezbinau lăuntric. Aștepta nerăbdător în universul plin de înțelesurile tăinuite pe chipurile sfinților zugrăviți pe pereții bisericii. Așteptarea se prelungise. I se spusese că părintele va veni negreșit, dar să aibă răbdare. Tocmai cu răbdarea nu stătea bine Dorian. Voia totul repede ca mulți dintre oamenii goniți fără răgaz spre moarte de timpurile sufocate de treburi. Ceasurile treceau cu greutate și Dorian intrase deja într-o neliniște răscolitoare. Privea liniștea angelică a sfinților ce stătea în deplin contrast cu forfota de gândur