Treceți la conținutul principal

Spitalul care a devenit biserică

Într-o localitate îndepărtată o femeie își plânge înăbușit durerea. O întâlnesc tocmai în acele momente, încercând prin slujba de înmormântare să îi aduc un strop de mângâiere. Ana are optzeci de ani și pare atât de puternică încât ai impresia că va mai duce încă douăzeci de ani durerea pierderii fiicei sale. Ne luăm cu toți rămas bun de la fiica plecată prea devreme dintre noi și suntem cu toții atenți să alinăm inima unei mame pe chipul căreia stau adânc încrestate cărările vieții. Mai schimbăm câteva vorbe după cina răposatei. Ana pare că nu are nevoie de nicio îmbărbătare, ba încă zâmbește ca și când ar fi fost cu cinci zile în urmă când fiica ei era bucuroasă și perfect sănătoasă.- Vă mulțumesc, părinte, că ați fost alături de noi. Eu nu prea sunt cu biserica. Suntem plecați de aproape cincizeci de ani, ne-am rupt cu totul de toate. Nu mai am rude în țară, nu mai am pe nimeni. Mi-am dorit mereu să fiu înmormântată în România, dar visul acesta nu mai poate fi împlinit. Acum am o nouă dorință. Vreau să mă odihnesc aici lângă fiica mea, îmi mărturisește Ana de față cu toți cei prezenți la parastas, lăsând prin viu grai un testament.

- Da, vă înțeleg. Acum e important să treceți cu bine peste aceste grele momente, mă fâstâcesc eu, neștiind ce poți spune unei mame care și-ar fi dorit să moară în locul fiicei sale.

Ne despărțim. Ana îmi zâmbește din nou, semn că nu e nevoie de consolare.

- A fost o slujbă foarte frumoasă. Mi-a mers la suflet. Am o rugăminte la dumneavoastră.
- Da, sigur, răspund mângâiat că mai pot face ceva pentru Ana.
- Când voi muri, vreau să mă înmormântați dumneavoastră, îmi destăinuie, de parcă și-ar fi dorit să fie chiar astăzi înmormântarea ei.
- Cum va rândui Dumnezeu. Acum e important să împliniți rânduiala și pentru fiica dumneavoastră, care are nevoie de rugăciunile mamei pentru odihna ei cea veșnică, îi spun Anei.
- Părinte, aceasta este dorința mea și vă rog să țineți cont de ea, insistă Ana.
- Doamne ajută. Așa vom face cu ajutorul lui Dumnezeu. 

Ne luăm rămas bun și oricât încerc să mai iau legătura cu ea ulterior nu reușesc. O pomenesc pe Ana și pe fiica ei și-L rog pe Dumnezeu să le poarte de grijă.

După mai bine de un an primesc un telefon. 

- Părinte, veniți vă rog la Ana, mama mea. E grav bolnavă și vă cheamă să o spovediți,  mă informează deznădăjduit fiul cel mare ale Anei.

Mă grăbesc în aceeași zi la un spital, pe care îl identific cu greu. E ca un mic orășel în care se perindă oameni suferinzi, unii dintre ei trăindu-și aici ultimele clipe de viață. E noapte, e frig, e umed. Clădirea spitalului e plină de gemulețe cu lumini de Crăciun și mă întreb oare câți oameni se mai pot bucura de sărbătoarea care vine, sezând pe pat de suferință.

Intru în salon condus de o asistentă care îi surâde Anei. E un zâmbet care valorează mai mult decât orice medicament. Îi simt și eu efectul, darămite Ana. Mă reîntâlnesc cu zâmbetul Anei. E același zâmbet cu care ne-am despărțit. Trupul ei nu mai este însă același. Un cancer i-a luat puterile, i-a adâncit și mai mult cărările vieții de pe chip, i-a umput trupul de sudoarea, pe care o șterge necontenit cu un prosop.

Ana nu s-a spovedit niciodată. A prins însă multe detalii din discuțiile pe care le purtasem la parastasul de după înmormântarea fiicei sale cu celelalte persoane care mă asaltau cu întrebări referitoare la religie. Părea atunci total dezinteresată de tematică.

Astăzi însă Ana este un alt om. Dorește să se împace cu Dumnezeu și cu ea însăși. Încep rugăciunile și o liniște care vestește veșnicia se așează peste Ana și peste mine. Chiar și ceilalți bolnavi din salon privesc discret spre noi, dorind să se împărtășeașcă parcă de liniștea noastră. Se opresc din vorbă și ascultă rugăciuni într-o limbă pe care nu o înțeleg. Am sentimentul că spitalul a devenit biserică, iar patul Anei altarul la care sunt chemat să slujesc.

Ana se spovedește cu o pocăință cutremurătoare. Lacrimile întoarcerii la Dumnezeu îi inundă trupul deja asudat de durere. Nu mai reușesc să deslușesc care durere e mai mare, a pocăinței sau a trupului lovit de rac. Sub Ana, patul de spital, curat și tăcut, îi absoarbe lacrimile trupului și ale sufletului, voind și el să îi fie o alinare.

- Mă simt plină de pace, părinte. Acum pot pleca împăcată la fiica mea, îmi șoptește Ana. Vă aștept să mă înmormântați în același loc unde ne-am întâlnit.

Privesc înmărmurit imaginile care mi se așează fără sunet în minte și în inimă. Aș vrea să fug și să mă ascund ca să nu mai stau în mijlocul acelor oameni care poartă resemnați o cruce grea.  Nu mă simt vrednic să fiu în preajma lor. Îmi doresc totuși să găsesc un colț în care să pot respira tăcerea care se așterne pe chipul zâmbitor al Anei. Acum știu că zâmbetul ei e semn al păcii sale lăuntrice.

- S-a dus împăcată, părinte, îmi mărturisește Floarea, cumnata Anei. M-a sunat îndată ce ați fost la ea și am simțit-o fericită pentru prima oară după atâtea luni de suferință. Mi-a spus că i-ați promis că o veți înmormânta.
- Dumnezeu să o odihnească cu sfinții, răspund eu rugându-mă pentru sufletul Anei, care mă așteaptă să îmi împlinesc făgăduința, zâmbindu-mi din veșnicia în care odinioară nu avea curaj să creadă.


Pr. Iosif Cristian Rădulescu



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vrem spitale, nu catedrale

Roxana striga cât o țineau puterile: „Vrem spitale, nu catedrale”. Se afla în mulțimea înfierbântată și nemulțumită. Se simțea legată atât de strâns de oamenii pe care îi întâlnise pentru prima dată. Împreună cu ei reușea să dea glas unei revolte pe care nu mai putea să o țină sub control. Trăia un amestec de uimire, mâhnire și revoltă că în loc de spitale se construiesc catedrale. Trecuse curând euforia acelor zile. În inima Roxanei rămase adânc întipărită convingerea că oamenii trebuie să iasă din întunericul în care îi ținea credința. Blama statul că susține activitatea Bisericii și îi considera pe preoți niște înșelați și înșelători, vânzători de vise deșarte. La puțin timp după demonstrațiile la care participase primi răspuns pozitiv la cererea de angajare pentru un an de zile într-o clinică de psihiatrie din străinătate. Se pregătea să lucreze pentru un an în Germania. Era fericită că va găsi acolo un sistem  made in Germany , în care totul funcționează perfect, u...

În căutarea sufletului pereche?

  Melania vrea să se despartă de soțul ei. S-a căsătorit cu el la insistența părințior. Relația a început și a continuat prost. Acum ea dorește  să trăiască fără jigniri, fără certuri, fără învinuiri. Pur și simplu nu mai suportă atmosfera tensionată de acasă. Are un copil dintr-o relație atenrioară. Îl iubește enorm și ar face orice pentru el. Soțul ei face permanent reproșuri copilului pentru orice cadou pe care i-l dăruirește. Dureros și pentru copil și pentru mamă. Pentru soțul ei însă o normalitate. În astfel de reproșuri l-au crescut și părinții lui. Pentru tot ce i-au dat i-au scos ochii. Melania s-a hotărât să pornească din nou în căutarea sufletului pereche. Cei mai mulți oameni vor să găsească sufletul pereche cu care să își împartă viața. E firesc. Așa a zis Domnul: „Nu este bine să fie omul singur pe pământ.” (Facere 2,18) Relația dintre un bărbat și o femeie este așadar o rânduială a firii, un dar de la Dumnezeu. Mulți își doresc acest dar și pornesc în cău...
  Darul Sfântului Nicolae - Da. Am cancer.  Sun ă aiurea, dar aceasta este realitatea. Nu am ce să mai fac decât să mă rog lui Dumnezeu să îmi dea puterea să duc boala aceasta până la capăt, spune cu resemnare Luca. Luca a aflat de boală cu câteva săptămâni în urmă. Este o formă inoperabilă. I s-au mai dat patru luni de trăit, dacă nu se întâmplă vreo minune. -           Știți, părinte, când am aflat despre boală am avut un șoc. Am intrat în prima biserică pe care am văzut-o după ce am ieșit din spital. Era chiar în curtea spitalului. Și L-am privit pe Hristos în ochi, dar nu am avut puterea să îi cer să mă vindece, pentru că am știut că pentru păcatele mele sufăr acestea. Am plâns cum nu am plâns niciodată înainte icoanei Sale, dar vindecare nu i-am cerut. Nu am avut curajul. I-am spus doar să facă cum știe El că este mai bine pentru mine. Luca nu a avut această sensibilitate mereu. A pierdut-o când s-a pierdut cu sufletu...

Doar fraierii merg la muncă

Mela se trezea în fiecare dimineață după un somn îndelungat. Își trăgea draperiile și constata de fiecare dată că soarele era deja pe mijlocul cerului. Servea apoi micul dejun pe care îl pregătea cu multă atenție. Era pretențioasă la mâncare și cheltuia pe măsură. Îndată după masă petrecea câteva ore la televizor cu emisiunile preferate.  - Dar nu ți-ai găsit nimic de muncă? o întrebă Adela, prietena cu care se întâlnea destul de des. - Dar de ce îmi trebuie muncă? Nu o duc bine așa? Am ajutor social și trăiesc mai bine decât dacă m-aș duce la lucru. La ce folos? spuse Mela amuzându-se. Adela lucra de zor. Era un spirit întreprinzător. Tot timpul avea idei noi. Lucra în domeniul decorațiunilor interioare, un domeniu care i se potrivea de minune. Își dezvoltase o nouă afacere în ciuda faptului că trecuse printr-un proaspăt faliment. Nu se lăsa. Ținea foarte mult la imaginea ei pe care o susținea cu muncă și sinceritate.  - Hai să te angajez la firma mea, o of...

Preoții sunt niște hoți

„Preoții sunt niște hoți!” Cu aceste cuvinte a luat lumină în Noaptea Învierii un bărbat ca la treizeci de ani, nemulțumit că a trebuit să scoată din buzunar câteva monede să își cumpere candela pe care voia să o ducă acasă. Preotul îl privi în ochii tulburați de mânie și cântă mai departe cu glas de bucurie Hristos a înviat. Nimic nu îi putea fura pacea și bucuria pe care i le dăruia Hristos în clipele acelea.  Au trecut anii. Părul părintelui strălucea alb și frumos ca și sufletul său. Se pregătea de Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii, când la ușa din stânga a altarului un om cu inima frântă de durere aștepta să ofere dar de jertfă pentru slujba care tocmai avea să înceapă. Oferi lumânarea, prescura și pomelnicul cu mâinile tremurând și dispăru din nou în mulțimea de oameni îmbrăcați în straie de sărbătoare. Sfânta Liturghie începu și glasul de rugăciune al părintelui umplea nu doar biserica ci și sufletele oamenilor. La finalul slujbei înălțătoare fiecare credincios se a...