Treceți la conținutul principal

Ariana urăște Skype-ul


- Bine ați venit la centrul de consiliere școlară. Ariana, va merge în curând la școală aici în Germania, iar noi vom face toate demersurile ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, le spune consilierul pe un ton încurajator.

Ariana și Adriana, sora ei cea mare, privesc în gol. Nu doar numele lor sunt aproape la fel, ci și experiența de viață. Amândouă au trăit cu bunicii aproape întreaga viață, întrucât tatăl și mama lor muncesc de peste douăzeci de ani împreună în Italia. Adriana s-a bucurat totuși în primul an de viață de prezența mamei, Ariana nu a avut această mângâiere.

- Dumnevoastră sunteți tutorele surorii dumneavoastră după cum reiese din actele pe care le-ați depus la dosar. Veniți direct din România? întreabă consilierul.
- Da. Am venit aici la o mătușă cu speranța unei vieți mai bune, zice Adriana.

Ariana își roade unghiile și își rotește privirea prin încăperea aproape goală în care are loc consilierea școlară. Ar vrea să dea și ea un răspuns personal la multele întrebări pe care consilierul le adresează surorii sale. Nu îndrăznește. De aceea preferă să își roadă unghiile și să tacă.

Consilierul o privește atent pe Ariana cum își roade unghiile de zor.

- Este un obicei mai vechi, precizează Adriana. Și eu l-am avut, dar am scăpat de el, mărturisește ea încercând să justifice gestul surorii sale, neștiind ce trădează acest obicei. 

Ariana este un copil supraponderal. Ochișorii neliniștiți, unghiile roase și tremuratul picioarelor dau impresia unei mari neliniști sufletești.

Inspirat consilierul îi oferă Arianei o cutie de creioane colorate și o planșă de desen.
- Uite, Ariana, până vorbesc eu cu sora ta, ai putea să desenezi ceva.
- Ce să desenez? întreabă Ariana dând din umeri.
- Ceea ce ai pe suflet, răspunde consilierul și continuă discuția cu Adriana.

Ariana ezită la început. Apoi începu să deseneze. Ochii i se umeziră îndată, dar chipul i se însenină. Desenul, pasiunea ei cea mai mare, este modul ei preferat de exprimare. Cum de a intuit aceasta consilierul? se gândi Ariana. 

Consilierul află de la Adriana că părinții lucrează în Italia de douăzeci și doi de ani. Adriana are douăzeci și unu de ani și Ariana doisprezece. Cu părinții se văd doar trei săptămâni pe an în vacanța de vară. În rest, nicio îmbrățișare, nicio noapte cu povești, nicio zi de mers împreună la școală, nicio serbare trăită împreună, nimic din ceea ce îl face pe un copil fericit. Doar telefoane pe Skype. 

Ariana urăște Skype-ul. I s-a părut multă vreme că Skype-ul este închisoarea în care sunt condamnați părinții ei. De atâtea ori și-ar fi dorit să spargă ecranul ca să îi scoată pe părinți de acolo pentru a-i putea strânge în brațe. 

Consilierul citește ușor chipurile celor două fete. Oboseala vizibilă din ochii lor nu este o oboseală fizică, ci una sufletească. A întâlnit o mulțime de astfel de cazuri.
- Au plecat ca să avem ce pune pe masă, spune Adriana. Așa ni s-a spus mereu. Dar chiar așa săraci să nu avem ce pune pe masă  nu am fost niciodată, cel puțin așa crede bunica. Ea nu a fost de acord cu plecarea părinților noștri. Ar fi vrut să rămână măcar mama cu noi. Dar, nu avem ce face. Fără sacrificii nu se poate realiza nimic. Casa este în construcție. O să avem o casă cu șapte camere și trei etaje. Acum este terminat doar etajul întâi, se confesează Adriana consilierului încurajată de răbdarea și dorința lui de a o asculta.

Ariana a terminat desenul și încearcă și ea să se amestece în discuție fără cuvinte. Împinge desenul către consilier. Parcă ar vrea să fie și ea băgată în seamă. 

Consilierul ia desenul cu finețe și o mai privește pe Ariana încă o dată în ochi. Sunt ochi jucăuși, iar zâmbetul apărut ca soarele după ploaie arată că desenul și-a împlinit menirea. I-a ușurat inima Arianei.

Pe planșa de desen se înalță o casă cu trei etaje în fața căreia stă o masă plină de bucate cu patru scaune goale.  Mama, tata și două fete aleargă spre o altă casă cu un singur etaj. Se țin de mână cu chipurile încărcate de fericire. Fiecare poartă la gât o inimă. 

- Aceasta este acum cea mai mare dorință a ta, Ariana? o întreabă consilierul.
- Da, că de mâncare sunt sătulă, îngână Ariana cu emoție.

Adriana o ia în brațe ca de obicei și îi șoptește:
- Lasă că acum o să avem o viață nouă.
- O viață nouă cu aceleași vechi dureri și mai străine ca niciodată, murmură Ariana cu înțelepciunea copilului maturizat înainte de vreme de poveri născute din dorințele copilărești ale adulților.Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vrem spitale, nu catedrale

Roxana striga cât o țineau puterile: „Vrem spitale, nu catedrale”. Se afla în mulțimea înfierbântată și nemulțumită. Se simțea legată atât de strâns de oamenii pe care îi întâlnise pentru prima dată. Împreună cu ei reușea să dea glas unei revolte pe care nu mai putea să o țină sub control. Trăia un amestec de uimire, mâhnire și revoltă că în loc de spitale se construiesc catedrale. Trecuse curând euforia acelor zile. În inima Roxanei rămase adânc întipărită convingerea că oamenii trebuie să iasă din întunericul în care îi ținea credința. Blama statul că susține activitatea Bisericii și îi considera pe preoți niște înșelați și înșelători, vânzători de vise deșarte. La puțin timp după demonstrațiile la care participase primi răspuns pozitiv la cererea de angajare pentru un an de zile într-o clinică de psihiatrie din străinătate. Se pregătea să lucreze pentru un an în Germania. Era fericită că va găsi acolo un sistem  made in Germany , în care totul funcționează perfect, unde

În căutarea sufletului pereche?

  Melania vrea să se despartă de soțul ei. S-a căsătorit cu el la insistența părințior. Relația a început și a continuat prost. Acum ea dorește  să trăiască fără jigniri, fără certuri, fără învinuiri. Pur și simplu nu mai suportă atmosfera tensionată de acasă. Are un copil dintr-o relație atenrioară. Îl iubește enorm și ar face orice pentru el. Soțul ei face permanent reproșuri copilului pentru orice cadou pe care i-l dăruirește. Dureros și pentru copil și pentru mamă. Pentru soțul ei însă o normalitate. În astfel de reproșuri l-au crescut și părinții lui. Pentru tot ce i-au dat i-au scos ochii. Melania s-a hotărât să pornească din nou în căutarea sufletului pereche. Cei mai mulți oameni vor să găsească sufletul pereche cu care să își împartă viața. E firesc. Așa a zis Domnul: „Nu este bine să fie omul singur pe pământ.” (Facere 2,18) Relația dintre un bărbat și o femeie este așadar o rânduială a firii, un dar de la Dumnezeu. Mulți își doresc acest dar și pornesc în căutarea persoane
  Darul Sfântului Nicolae - Da. Am cancer.  Sun ă aiurea, dar aceasta este realitatea. Nu am ce să mai fac decât să mă rog lui Dumnezeu să îmi dea puterea să duc boala aceasta până la capăt, spune cu resemnare Luca. Luca a aflat de boală cu câteva săptămâni în urmă. Este o formă inoperabilă. I s-au mai dat patru luni de trăit, dacă nu se întâmplă vreo minune. -           Știți, părinte, când am aflat despre boală am avut un șoc. Am intrat în prima biserică pe care am văzut-o după ce am ieșit din spital. Era chiar în curtea spitalului. Și L-am privit pe Hristos în ochi, dar nu am avut puterea să îi cer să mă vindece, pentru că am știut că pentru păcatele mele sufăr acestea. Am plâns cum nu am plâns niciodată înainte icoanei Sale, dar vindecare nu i-am cerut. Nu am avut curajul. I-am spus doar să facă cum știe El că este mai bine pentru mine. Luca nu a avut această sensibilitate mereu. A pierdut-o când s-a pierdut cu sufletul într-o viață care nu se ridica la înălțimea frumuseț

Te-ai căutat pe tine însuți

Dorian privea picturile înmărmurite ale bătrânei biserici. Ca o multicenteneră biserica priveghea tăcută și încărcată de mireasma biruinței peste vremuri. Adunase în ea toate trăirile oamenilor care i-au călcat pragul pentru a-și destăinui acolo adâncul inimii. Și Dorian bătuse cale îndelungată pentru a ajunge aici. Aflase de părintele Gherasim, duhovnic vestit, și își puse nădejdea în el că avea să îl scoată din tumultul gândurilor care-l dezbinau lăuntric. Aștepta nerăbdător în universul plin de înțelesurile tăinuite pe chipurile sfinților zugrăviți pe pereții bisericii. Așteptarea se prelungise. I se spusese că părintele va veni negreșit, dar să aibă răbdare. Tocmai cu răbdarea nu stătea bine Dorian. Voia totul repede ca mulți dintre oamenii goniți fără răgaz spre moarte de timpurile sufocate de treburi. Ceasurile treceau cu greutate și Dorian intrase deja într-o neliniște răscolitoare. Privea liniștea angelică a sfinților ce stătea în deplin contrast cu forfota de gândur

Crăciunul a trecut deja

Nika se așează la un colt de stradă unde soarele își odihnește razele blânde. Oamenii se grăbesc să facă ultimele cumpărături pentru că mâine e Crăciunul. Ochii mari ai Nikăi scăldați de jocul razelor de soare devine un ecran de proiecție pentru filmul mut al mulțimii grăbite ce forfotește fără încetare. Amețită de atâta vânzoleală, dar odihnită de alintul dulce al soarelui, Nika pornește spre casa unde nu o așteaptă nimeni. Nici Moș Crăciun nu va poposi la ea acasă nici măcar să-și tragă răsuflarea. Nika își așează căciula învechită cu moțul răsfirat și își încheie nasturii hainei grele care atârnă pe trupul ei firav îngreunându-i mersul. -           Nu-i cam grea haina aceea pentru tine? o întreabă un trecător. -           Nu. E tocmai bună, răspunde Nika. Mă ajută să merg încet, căci și așa nu am unde să mă grăbesc. Așa este. Mersul domol o bucură pentru că o face spectatoare la o lume îmbrâncită continuu de gânduri, de planuri, de dorințe fără rost, o lume din care nu ar