E o seară întunecată și înfrigurată de vineri. În biserică se adăpostește un bărbat ca la cincizeci de ani. Așteaptă ca pe ace să se termine o dată slujba. Își întoarce capul în altă parte când preotul împărtășește pace tuturor. Cântecele de la strană par să îl neliniștească. La finalul slujbei se adresează preotului.
- Părinte, aș dori să vorbesc cu dumneavoastră.
- Sigur. Cu ce vă pot ajuta? îl întreabă părintele.
Omul începe să își spună necazul. E o poveste pe care părintele a auzit-o de zeci de ori, un scenariu pe care îl cunoaște pe de rost. Ca de fiecare dată figura povestitorului nu se potrivește cu povestea. Părintele îl ascultă însă cu răbdare dar și cu speranța că va devia cumva de la clasicul traseu al omului păcălit de șarlatanii care l-au lăsat fără parale.
- Și acum unde locuiți? întreabă părintele inspirat.
- Locuiesc pe stradă de când am venit aici, doar v-am spus și la telefon.
De fapt la telefon spusese altceva. Doar că între timp nu mai știa că indicase o altă adresă și alte amănunte care erau acum în contradicție cu noua versiune.
Părintele îl privește cu o neîncredere vizibilă ceea ce îi creează omului o stare nervoasă accentuată.
- Părinte, să știți că dacă nu mă ajutați, o să mă duc la pocăiți și mă convertesc la ei, spune omul pe un ton ferm și răspicat.
Părintele ridică ochii inimii în sus și Îl roagă pe Dumnezeu să îi dea putere. Îi răspunde la fel de ferm și răspicat:
- Dacă dumneavoastră aveți credință de vânzare, eu nu cumpăr credința nimănui. Credința nu se vinde, nu se cumpără, credința se trăiește!
Omul se retrage fără cuvinte, dezamăgit că părintele nu i-a cumpărat credința.
Comentarii
Trimiteți un comentariu