Treceți la conținutul principal

Omul care a plecat cu crucea în cer


 „Oare cum îl voi găsi acum?” mă întreb, gândindu-mă că la fiecare vizită arăta din ce în ce mai rău. „Ce îi voi spune?”, îmi trece fulgerător prin minte. Las totul în grija lui Dumnezeu. Este lucrarea Lui, nu a mea. Ajung în fața camerei de spital la secția paliativă. Apăs clanța ușii salonului cu mâna tremurând de emoția întâlnirii omului purtător de cruce. Îmi adun puterile și intru.
- A venit părintele, îi șoptește soția.
- Slavă Ție, Doamne, pentru toate. Îți mulțumesc pentru tot ce mi-ai dat să duc în această viață. Îți mulțumesc, Doamne, strigă Dumitru cu toate puterile pe care le mai are.

Rămân total blocat. Parcă a ajuns la final de drum și Îi mulțumește lui Dumnezeu că a putut duce crucea. Totuși doctorii spun că o va mai duce o vreme. Dumitru însă este convins că s-a terminat, iar vizita mea o primește ca pe o pecetluire a ceea ce simte.

Mă grăbesc să începem rugăciunea, pentru că ea este singura cale de mângâiere pentru omul credincios. „Împărate Ceresc, Mângâietorule...”, încep și văd cum și mai multă pace izvorăște din inima muribundului. Îmi continui rugăciunile și îl pregătim de Sfânta Împărtășanie. O primește ca pe cea mai de preț hrană, ca pe o merindă de care are nevoie pentru viața cea nouă pentru care se pregătește. Chipul lui Dumitru pare pătruns de raze strălucitoare venite din raiul ce îl așteaptă cu porțile deschise.

- Dumnezeu m-a luat ca pe o turtă dintr-un cuptor încins și, așa fierbinte cum era, a purtat-o în Mâinile Sale. Așa am trecut prin această încercare, părinte, se destăinuie Dumitru, adunându-și puținele puteri fizice. Dar s-a terminat. Tot ceea ce îmi doresc este să fiu acolo cu El. Este atât de frumos acolo, părinte. Nici nu vă puteți închipui. Nu seamănă cu nimic din lumea aceasta.

 Lacrimile lui sunt lacrimi de bucurie venite de acolo de unde își dorește să ajungă.

Stau nemișcat în fața credinței neclintite cu care Dumitru își poartă crucea grea a suferinței trupești. Stă pe marginea patului, fără să își dorească să se întindă. M-a așteptat pe mine să îi dăruiesc Trupul și Sângele Domnului. Acum Îl așteaptă pe Domnul să-l ia la drum. 

- Vă doresc să aveți în continuare mângâiere de la Dumnezeu, de la Maica Domnului și de la toți sfinții, îi spun pregătindu-mă să îmi iau rămas bun.
- Am, părinte, și voi avea. Nu mă lasă Domnul fără să simt prezența Lui aici cu mine, răspunde Dumitru șoptind.

Îi strâng mâna pentru ultima oară. Îi strâng mâna cu recunoștință pentru ceea ce am putut învăța de la el în aceste câteva săptămâni în care ne-am întâlnit. 

- Mulțumesc, părinte, pentru tot ce ați făcut pentru mine. Dați-mi o binecuvântare, mă roagă Dumitru cu același glas blând.

Îl binecuvintez pe cap și simt că este o binecuvântare de drum. Îl rog să se roage și pentru noi acolo unde va ajunge, aproape de Dumnezeul în care și-a pus fără încetare încrederea.

Mă pregătesc de plecare. Îi mai fac cu mâna din pragul ușii. Parcă suntem pe un peron, iar el se pregătește să urce într-un tren cu destinație cerească.  Închid ușa salonului cu atenție ca să nu tulbur nimic din pacea lui Dumitru, dar nici din pacea pe care el mi-a împărtășit-o.

- S-a dus așa cum l-ați lăsat, de pe marginea patului. Nu s-a mai întins deloc pe pat. A stat și L-a așteptat pe Domnul, îmi spune soția lui la doar câteva ore după ultima mea întâlnire pe acest pământ cu Dumitru, omul care a plecat cu crucea în cer.

Comentarii

  1. Mgm's Gaming Headquarter Location, Timings - Jtm Hub
    Mohegan Sun 서산 출장마사지 Pocono, Wilkes Barre, Pennsylvania, 인천광역 출장마사지 United States. Mgm's Gaming. Headquarter 공주 출장마사지 Location, Timings. 여주 출장샵 Contact Details. View 김포 출장마사지 all information.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Vrem spitale, nu catedrale

Roxana striga cât o țineau puterile: „Vrem spitale, nu catedrale”. Se afla în mulțimea înfierbântată și nemulțumită. Se simțea legată atât de strâns de oamenii pe care îi întâlnise pentru prima dată. Împreună cu ei reușea să dea glas unei revolte pe care nu mai putea să o țină sub control. Trăia un amestec de uimire, mâhnire și revoltă că în loc de spitale se construiesc catedrale. Trecuse curând euforia acelor zile. În inima Roxanei rămase adânc întipărită convingerea că oamenii trebuie să iasă din întunericul în care îi ținea credința. Blama statul că susține activitatea Bisericii și îi considera pe preoți niște înșelați și înșelători, vânzători de vise deșarte. La puțin timp după demonstrațiile la care participase primi răspuns pozitiv la cererea de angajare pentru un an de zile într-o clinică de psihiatrie din străinătate. Se pregătea să lucreze pentru un an în Germania. Era fericită că va găsi acolo un sistem  made in Germany , în care totul funcționează perfect, unde

În căutarea sufletului pereche?

  Melania vrea să se despartă de soțul ei. S-a căsătorit cu el la insistența părințior. Relația a început și a continuat prost. Acum ea dorește  să trăiască fără jigniri, fără certuri, fără învinuiri. Pur și simplu nu mai suportă atmosfera tensionată de acasă. Are un copil dintr-o relație atenrioară. Îl iubește enorm și ar face orice pentru el. Soțul ei face permanent reproșuri copilului pentru orice cadou pe care i-l dăruirește. Dureros și pentru copil și pentru mamă. Pentru soțul ei însă o normalitate. În astfel de reproșuri l-au crescut și părinții lui. Pentru tot ce i-au dat i-au scos ochii. Melania s-a hotărât să pornească din nou în căutarea sufletului pereche. Cei mai mulți oameni vor să găsească sufletul pereche cu care să își împartă viața. E firesc. Așa a zis Domnul: „Nu este bine să fie omul singur pe pământ.” (Facere 2,18) Relația dintre un bărbat și o femeie este așadar o rânduială a firii, un dar de la Dumnezeu. Mulți își doresc acest dar și pornesc în căutarea persoane
  Darul Sfântului Nicolae - Da. Am cancer.  Sun ă aiurea, dar aceasta este realitatea. Nu am ce să mai fac decât să mă rog lui Dumnezeu să îmi dea puterea să duc boala aceasta până la capăt, spune cu resemnare Luca. Luca a aflat de boală cu câteva săptămâni în urmă. Este o formă inoperabilă. I s-au mai dat patru luni de trăit, dacă nu se întâmplă vreo minune. -           Știți, părinte, când am aflat despre boală am avut un șoc. Am intrat în prima biserică pe care am văzut-o după ce am ieșit din spital. Era chiar în curtea spitalului. Și L-am privit pe Hristos în ochi, dar nu am avut puterea să îi cer să mă vindece, pentru că am știut că pentru păcatele mele sufăr acestea. Am plâns cum nu am plâns niciodată înainte icoanei Sale, dar vindecare nu i-am cerut. Nu am avut curajul. I-am spus doar să facă cum știe El că este mai bine pentru mine. Luca nu a avut această sensibilitate mereu. A pierdut-o când s-a pierdut cu sufletul într-o viață care nu se ridica la înălțimea frumuseț

Te-ai căutat pe tine însuți

Dorian privea picturile înmărmurite ale bătrânei biserici. Ca o multicenteneră biserica priveghea tăcută și încărcată de mireasma biruinței peste vremuri. Adunase în ea toate trăirile oamenilor care i-au călcat pragul pentru a-și destăinui acolo adâncul inimii. Și Dorian bătuse cale îndelungată pentru a ajunge aici. Aflase de părintele Gherasim, duhovnic vestit, și își puse nădejdea în el că avea să îl scoată din tumultul gândurilor care-l dezbinau lăuntric. Aștepta nerăbdător în universul plin de înțelesurile tăinuite pe chipurile sfinților zugrăviți pe pereții bisericii. Așteptarea se prelungise. I se spusese că părintele va veni negreșit, dar să aibă răbdare. Tocmai cu răbdarea nu stătea bine Dorian. Voia totul repede ca mulți dintre oamenii goniți fără răgaz spre moarte de timpurile sufocate de treburi. Ceasurile treceau cu greutate și Dorian intrase deja într-o neliniște răscolitoare. Privea liniștea angelică a sfinților ce stătea în deplin contrast cu forfota de gândur

Crăciunul a trecut deja

Nika se așează la un colt de stradă unde soarele își odihnește razele blânde. Oamenii se grăbesc să facă ultimele cumpărături pentru că mâine e Crăciunul. Ochii mari ai Nikăi scăldați de jocul razelor de soare devine un ecran de proiecție pentru filmul mut al mulțimii grăbite ce forfotește fără încetare. Amețită de atâta vânzoleală, dar odihnită de alintul dulce al soarelui, Nika pornește spre casa unde nu o așteaptă nimeni. Nici Moș Crăciun nu va poposi la ea acasă nici măcar să-și tragă răsuflarea. Nika își așează căciula învechită cu moțul răsfirat și își încheie nasturii hainei grele care atârnă pe trupul ei firav îngreunându-i mersul. -           Nu-i cam grea haina aceea pentru tine? o întreabă un trecător. -           Nu. E tocmai bună, răspunde Nika. Mă ajută să merg încet, căci și așa nu am unde să mă grăbesc. Așa este. Mersul domol o bucură pentru că o face spectatoare la o lume îmbrâncită continuu de gânduri, de planuri, de dorințe fără rost, o lume din care nu ar